• Šodien vārīta ola ir labāka par rīt vārītu vistu.

Šokolādes torte „Rokoko”


Foto: houseandhome.com

Sastāvdaļas:      Pagatavošana:

Biskvītam:

  • 50 g miltu
  • 50 g kukurūzas miltu
  • 40 g kakao 
  • 4 olas (atdalītas)
  • 150 g pūdercukura
  • šķipsniņa sāls

Ruma - espresso sīrupam:

  • 100 g pūdercukura
  • 60 ml ūdens
  • 2 tējkarotes kafijas (pārlieta ar 1/2 verdoša ūdens)
  • 60 ml tumšā ruma

Krēma pildījumam:

  • 3 olu dzeltenumi
  • 70 g pūdercukura
  • 80 ml tumšā ruma
  • 250 g „Mascarpone” siera
  • 250 ml saldā krējuma

Garnējumam:

  • 100 g pūdercukura
  • 60 ml cukura sīrupa
  • 60 ml tumšā ruma
  • 1 tējkarote stipras kafijas biezumu
  • 150 g sasmalcinātas tumšās šokolādes
  • sauja sasmalcinātu pistāciju (nesālītas)
  1. Cukura sīrupa pagatavošana - nelielā katliņā ieber 100 g baltā cukura un 3 ēdamkarotes verdoša ūdens. Vāra vidējā karstumā, kamēr cukurs ir pilnībā izkusis un šķidrums ir karameļu brūnā krāsā. Tad pakāpeniski un uzmanīgi, lai neapdedzinātos, pievieno 300 ml verdoša ūdens un rūpīgi izmaisa. Tad pievieno 500 g cukura un maisa līdz cukurs ir pilnībā izkusis. Tad turpina vārīt nelielā karstumā un sīrupā ieliek 1/4 citrona apmēram 45 minūtes. Tad noņem katliņu no karstuma un izņem ārā citrona ceturtdaļu.Ļauj cukura sīrupam pilnībā atdzesēties un tad caur sietiņu ielej to stikla burciņā vai kādā citā sev tīkamā traukā.
  2. Uzsilda cepeškrāsni līdz 180°C temperatūrai un ietauko 23 cm lielu, apaļo kūkas formu.
  3. Dziļā bļodā izsijā miltus, kukurūzas miltus un kakao un noliek līdz būs nepieciešami. Tad nelielā trauciņā sakuļ olu dzeltenumus un pusi no cukura līdz tā krēmveidīga un bieza.
  4. Atsevišķā bļodā sakuļ olu baltumus, šķipsniņu sāls. Tad pievieno atlikušo cukuru līdz masa ir spīdīga un bieza.
  5. Tad rūpīgi pievieno olu dzeltenumu masu olu baltumu masai un pievieno iepriekš sagatavotajam miltu maisījumam, visu rūpīgi samaisa līdz masa ir viendabīga. Tad ielej to iepriekš sagatavotajā kūkas formā un cep aptuveni 30 minūtes. Kad tā izcepusies, noliek to atdzesēties.
  6. Ruma espresso sīrups - ielej ūdeni un cukuru nelielā katliņā un vāra līdz cukurs izkusis. Tad pievieno espesso kafiju un rumu. Pavāra vēl nedaudz un ielej sīrupu citā traukā atdzesēties.
  7. Pildījumam - olu dzeltenumus, cukuru un rumu ielej nelielā bļodiņā, bet bļodu liek ūdens peldē katliņā. Lai labāk samaisītu, izmanto elektrisko putotāju un visu lēnā ātrumā sakul. Tad izņem bļodu no ūdens peldes un noliec uz aukstas virsmas. Turpini kult vēl pāris minūtes, lai masa ātrāk atdzistu.(Masai jābūt pilnībai atdzisušai). Tad pievieno „Mascarpone” sieru un saputotu saldo krējumu un visu sakuļ viendabīgā masā.
  8. Iepriekš izcepto šokolādes biskvītu sagriež plānās, vertikālās šķēlītēs(kā grieztu apaļas formas maizi). Tad iesmērē to pašu kūkas formu ar iepriekš sagatavoto ruma sīrupu un izklāj 1/3 daļu no sagrieztā biskvīta(horizontāli) pa kūkas formas pamatni. Tad atkal iesmērē sīrupu tikkoizklātajā biskvītā.
  9. Rūpīgi pārklāj kūkas pamatni ar pusi no krēma pildījuma un izklāj nākamo biskvīta kārtas šķēlītes. Iesmērē biskvītā ruma sīrupu un ļauj tam iesūkties.
  10. Klāj nākamo pildījuma kārtu ar atlikušo krēmu un izkārto atlikušās biskvīta šķēlītes. Iesmērē kūkas virskārtu ar sīrupu (nav obligāti jāizlieto viss sīrups,
  11. jo kūka var būt pārāk mitra tad). Apsedz kūku ar pārtikas plēvi un uz nakti ievieto to ledusskapī.
  12. Garnējumam - cukuru, cukura sīrupu, rumu un kafiju uzvāra nelielā katliņā. Noņem no karstuma un pievieno šokolādi, maisa līdz šokolāde ir pilnībā izkususi un masai ir spīdīga, glazūras konsistence. Tad ātri izņem kūku no ledusskapja,noņem kūkas formai malas (pirms tam gar malām nobraucot ar nazi, lai kūka labāk nāktu ārā) un pārlej to ar šokolādes glazūru, īpaši neizklājot to, jo tā var sabojāt kūkas izskatu.Izklāt to var, kamēr glazūrai vēl ir lejama konsistence. Kūku nedrīkst noņemt no kūkas formas pamatnes!
  13. Tad pārber kūku ar sasmalcinātajām pistācijām, pūdercukuru vai ko citu pēc savas gaumes. 
  14. Kūku vislabāk klāt ar glazūru un dekorēt 20 minūtes pirms pasniegšanas.
Iesaki draugiem:
Novērtē:
VN:F [1.9.16_1159]
2217 reizes

,,